Відкриття ресурсного классу

12 лютого 2019 року, чудовий позитивний день! Відкриття ресурсного класу (класу адаптації та соціалізації дітей з аутизмом до першого класу) на базі ЗОШ 2.

Це великий наступний крок у повноцінне життя дітей з особливостями розвитку! Благодійна організація «Зернятко» висловлює велику щиру подяку всім хто долучився до реалізації великого проекту! Щасливі, що на нашому життєвому шляху зустрічаються добрі, світлі люди разом з якими ми змінюємо цей світ на краще!!!

З лютого підготовку до школи почали п’ять діток з розладом аутистичного спектру, які вже у вересні поповнять лави первачків.

Ресурсний клас – це поглиблена підготовка до школи. З дітьми працює команда з куратора проекту, корекційного педагога, вчителя, психолога, логопеда, спеціаліста з сенсорної інтеграції.

«У них будуть і уроки, і прогулянки, і адаптація до навчального процесу. Діти знайомитимуться з шкільним життям, ходитимуть до бібліотеки, харчуватимуться в шкільній столові, потроху взаємодіятимуть з учнями школи. Це потрібно для того, щоб їх підготувати до навчання і “змішати” з типовими дітьми».

Це звичайний кабінет у школі, який міська рада надала благодійній організації в погодинну суборенду. Завдяки роботи БО «Зернятко» з залучення спонсорів, був зроблений ремонт та устатковане приміщення необхідним матеріалом.

Людмила Іващенко сама розробила дизайн, розділивши приміщення на п’ять кімнат: кімната соціально–побутових навичок, кімната сенсорної інтеграції, логопедичний кабінет, кабінет музики та класна кімната.

Учнів – четверо хлопців і одну дівчинку, донька Людмили Іващенко, – шукали всередині організації. Це ті діти, які підійшли за віком, батьки яких не побоялися віддати дитину на підготовку до школи, які зможуть оплатити навчання, вартість якого після підрахунку оплати праці педагогів, матеріалів для навчання та суборенди класу склало 7 тис.грн/місяця. на одну дитину.

«У батьків, які займаються дітьми, на це йде дуже багато коштів, тому сума вагома. Велику допомогу нам надала міська рада, яка включила нас у програму “Турбота” (ми і минулого року були включені до неї). Це буде часткове фінансування, і батьківська оплата складе 2 тис.грн. Цього вистачить на 2-3 місяці. Я вже шукаю фінансування далі, пишу проекти, сподіваюся, нас підтримають», – розповіла Людмила Іващенко.

Також вона дуже сподівається вивести цей проект на рівень області, щоб більше дітей, які мають особливі освітні потреби, мали можливість адаптуватися та жити повноцінним життям в освітньому процесі.

«Дитину можна навчити писати, читати, але адаптувати до колективу набагато складніше. Саме соціалізація для них найважливіша, тому що вони відчувають себе одинаками, їм дуже важко вести діалог, бути в суспільстві, зрозуміти, чому їм потрібно спілкуватися. А для повноцінного життя потрібне спілкування».

Робота ресурсного класу не буде обмежена часом, тому його зможуть відвідувати діти, які перейдуть до першого інклюзивного класу ЗОШ №2, а також ті, які досягатимуть шкільного віку та потребуватимуть адаптаційної підготовки до першого класу тієї ж школи.

благодійність, інклюзія, кабінет, ресурсний клас
Комментировать